Is Breathwork iets voor mij?

Geschreven door Jon van der Eerden

Breathwork wordt gelukkig een steeds bekender begrip, het kan je zoveel moois brengen. Ademhalen doen we allemaal, de hele dag door en het is vaak een onbewust proces. Maar wanneer je jouw ademhaling bewust gaat sturen door middel van je aandacht of er een intentie bij plaatst dan spreken we van Breathwork. 

In 2017 kwam ik zelf voor het eerst in aanraking met de kracht van mijn ademhaling en sindsdien ben ik verslaafd. Ondertussen heb ik heel wat verschillende soorten uitgeprobeerd en bestudeerd. Voor mij persoonlijk was het ook hoe ik ontdekte dat ik al heel lang last had van chronische hyperventilatie als gevolg van langdurige stress.

Breathwork, wat heb je eraan? 

Kort gezegd kan een goed begeleide en diepe breathwork sessie je het gevoel van echt leven teruggeven. Heb jij het gevoel dat je jezelf wel eens heel erg inhoud, maak je je zelf kleiner of ervaar je fysieke klachten in je lichaam? Grote kans dat jij niet helemaal vloeiend doorademt en je adem onbewust ook inhoudt. Dat kan al zo zijn bij het typen van een lastige e-mail of in een ongemakkelijke situatie. 

De voordelen van een Breathwork sessie

  • Door een grote hoeveelheid zuurstof in je lichaam toe te laten kun je gemakkelijker fysieke blokkades voelen en deze loslaten; 
  • Opruimen van afvalstoffen; 
  • Boost voor je immuunsysteem 
  • Maak connectie met jezelf en jouw binnenwereld; 
  • Een gezonde ademhaling is net zo belangrijk als de juiste voeding en voldoende beweging; 
  • Hoe rustiger je ademhaling, hoe rustiger je geest (het is onmogelijk om tijdens een goede ademsessie nog echt veel te piekeren);  

Als je een vloeiende ademhaling hebt waar je dagelijkse mee kan verbinden, zorgt dit ervoor dat je veel bewuster staat in je dagelijkse activiteiten en dat geeft zoveel rust.  

Voel die échte ontspanning

Als je behoefte hebt aan ontspanning, de connectie met jezelf wil voelen, je gezondheid een boost wil geven of het gewoon kriebelt om een keer uit te proberen, dan is een breathwork sessie zeker wat voor jou. Er zijn ontzettend veel verschillende variaties in breathwork. Zo leert de Buyteko techniek je kleiner ademhalen en enkel door de neus en zal je tijdens een sessie transformational breath eerder diep inademen door je mond waarbij je veel zuurstof in korte tijd binnenkrijgt. Wees je bewust dat niet alle soorten breathwork hetzelfde effect geven.